Planteformering

Jeg laver hvert år en hel del planter, både fra frø og som stiklinger.
Sommerplanter og stauder fra frø købt på engelske hjemmesider som Suttens og Thompson and Morgan, udvalget er meget stort og nye varianter findes hurtigt her, men prisen er også væsentligt billigere end danske udbydere. Det er rigtig nemt og sikkert at købe frø og planter fra England, og vi har gjort det siden vi første gang fik have i 2002. Det eneste problem er nok at man hurtigt for købt lidt for meget og især i starten også lidt for spredt med planter der matcher hinanden i bedet. Men i starten er det jo fantastisk at man er i stand til at frembringe mange billige og fine planter, senere begynder jo så hele planlægningen af næste års indkøb.
Hvad gik godt og nemt, hvilke planter kunne man godt tænke sig flere varianter af, hvilke planter faldt mindre heldigt ud.
Når man skal lave planter fra frø kan man vælge den mere systematiske: Hvor mange planter skal jeg bruge og hvilke farver og bladformer mangler jeg, skygge/sol allerede nu bliver det næsten uoverskueligt.
Det kræver flere års erfaring at mestre denne del, og de fleste synes sikkert, at selv efter mange sæsoner kan man ikke planlægge sig til det hele. Det er nævnt i næsten alle havebøger : Skriv ned i en lille bog hvad der mangler i dine bede, dette er en evne jeg ikke selv mestre endnu.
I vores første have en lille kolonihave begyndte vi stærkt inspireret af BBC Gardeners World med skrappe farver og knald på, dette virkede egentlig fint i starten. Det var et frodigt kaos.
Men en dag skal der altså mere organisation til, og det er her det virkelig bliver svært.
For hvordan kan man planlægge når man ikke helt ved hvor mange planter man får til udplantning ? Lav flere end du har brug for, men dette kræver også mere plads. Mere plads er vist nok en mangelvare hos de fleste have interesserede. For vores eget vedkommende betyder dette at vi altid er leveringsdygtige til familie og venner med overskudsplanter, hvordan de så får det til at passe ind i helheden......




Stiklingeformering


Lavendel stiklinger. 6-14 uger.

Fremgangsmåden jeg bruger er denne. 
Stiklingerne tages enten i maj eller august.
Man tager et 1 års stykke af med hæl, herefter fjernes ca. 3/5 af bladene, jeg bruger hormonpulver som hælen lige dyppes i, men det lykkes normalt rimeligt nemt også uden. Jordblanding 50% så og priklemuld 50% grus/sand. Stiklingen sættes 3 cm ned. 
Man kan med fordel benytte gennemsigtige tomat bakker, så man  kan se de nye rødder.

.



Hvis man ønsker lavendler udover den kendte
L. Augustifolia "Hidcote Blue" kan jeg varmt anbefale denne hjemmeside. Her kan man bestille til levering i maj, men man skal være tidligt ude.







Buksbom stiklinger. 12-14 mdr.
Det bedste tidpunkt for stiklinger af buksbom er i August, men Maj kan også bruges.
Man klipper ca. 6-9 cm lange endeskud lige under et bladpar.
Fjern de nederste blade, så der er ca 5-7 blade tilbage på stiklingen.
Hvis man har hormonpulver der det en fordel, men absolut ikke nødvendigt, man skal blot vente længere tid på roddannelsen og succesraten vil være lidt mindre 


Jordblandingen skal være 50/50 dvs såmuld og grus.
Med en priklepind laves fine rækker med ca. 3 cm imellem hullerne, det skulle være en fordel fordi det stimulere roddannelsen når der ikke er for langt imellem stiklingerne.


Kassen med stiklinger kan med fordel sættes i drivhuset om vinteren, men skal resten af tiden stå beskyttet og ikke i sollys. 
Vandes når jorden begynder at tørre ud på overfladen. Vigtigt de må ikke tørre ud længere nede.
Forvent en tid på ca.12-14 måneder, og løft ikke i stiklingerne før da, heller ikke selvom der kommer nye grønne blade.
Efter 12 mdr kan man forsigtigt prøve at løfte vha. priklepinden, er er ikke rodnet kan man som ofte se en lille klump ved enden, det er tegn på at roddannelsen er igang og lige straks vil begynde at sende små hvide rødder ud. 
Vigtigt vær tålmodig.

.

Osteospermum, African daisy, Spansk marguerit. 4-6 uger.



Denne taknemmelige let tørketålende staude/busk, dvs vi dyrker den i Danmark typisk som sommerplante har altid en plads i vores have.
Den er som skabt til krukker der blomstrer hele sommeren, men faktisk gør den også en god figur plantet ud i havens bede. Her kvittere den med et overdådigt flor hvis den ikke står for vind og regn udsat, kan også bruges som kant blomst i stedet for tagetes da størrelsen er sammenlignelig.
Den kan egentlig blive til en helt lille busk, og syd på i den frostfrie zone kan den sågar ses som vild ukrudt der skal holdes nede med hård hånd.

Formering er nemmest, sikkerest og hurtigst ved stiklinger da de fleste planter er hybrider, det med at samle frø giver usikre planter. Den kan dyrkes fra købte frø men den bliver ikke særlig stor i 1 sæson, det har vi prøvet med begrænset succes.

Jeg har en moderplante fra sidste sommer i en krukke der står frostfrit, som jeg kan klippe fra. Den skal alligevel trimmes til den nye sæson.

Klip et ca 8 cm. langt stykke af et sideskud der stadig er grønt på stængelen. Klippet skal være rent gerne skråt lige under et blad.
Fjern de nederste sæt blade.
Blomsterhovedet knibes som altid af, både for at stiklingen spare energi, men det giver også de ønskede forgreninger herfra.


Hormon pulver fremmer roddannelsen, men det går også fint uden.


Stikkes i en steril så og priklemuld, og dækkes med en hvid pose.
Roddannelsen sker bedst ved ca. 20 grader.